Payroll en zekerheid

Aangezien een payroller de diensten niet gratis verstrekt komen er extra kosten bij voor de dienst. De laatste tijd ziet men steeds meer payroll in de praktijk. Het gebruik van payrolling in Nederland is duidelijk toegenomen, met name de sector horeca. Behalve een aantal grote aanbieders neemt het aantal kleinere payroll bedrijven toe in de vragende markt. Daarbij is payrolling voor ieder bedrijf in bijna iedere sector een goede keuze. Het is mogelijk en interessant op de korte en de lange termijn. Verder biedt payrolling kleine en grote werkgevers gemak en zekerheid waar payrolling om bekend staat, het gehele HR-proces wordt namelijk uitbesteed. De zekerheid staat voor alle kosten die direct inzichtelijk zijn voor de werkgever. Door het uitbesteden van de administratieve taken kunt u zich focussen en concentreren op de werknemers. Daarnaast verkleint payrolling de werkgeversrisico’s aangezien de medewerker bij het payrollbedrijf in dienst is en deze dus een flexibele cao kunnen hanteren. Aan ziektekosten en dergelijke hoeft u als werkgever niet meer te denken, deze zijn indien nodig voor het payroll bedrijf. Na alle informatie over payrolling is het misschien een optie geworden om met een payroll bedrijf in zee te gaan. Maar tegenwoordig zijn er zoveel payrollbedrijven, hoe weet u wanneer u de juiste kiest? Let bij het uitkiezen van een payroll bedrijf op de transparantie. Vraag daarnaast ook duidelijke informatie aan over de tarieven. Let er ook dat u ervoor kiest om zaken te doen met een betrouwbaar payrollbedrijf. Daarom is het altijd van belang om te kiezen voor een bedrijf met het keurmerk NEN-4401. Dit toont aan dat zij betrouwbaar zijn en de afspraken nakomen. Verder is het vooral van belang dat u zich goed voelt bij het desbetreffende payroll bedrijf.

This entry was posted on Wednesday, September 19th, 2012 at 3:30 pm and is filed under Bedrijfsnieuws. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.